Tradycja łamania się opłatkami w czasie wieczerzy wigilijnej ma dużo lat, ponieważ chleb jest w chrześcijańskiej religii bardzo ważnym symbolem. Taki zwyczaj jest praktykowany nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich, takich jak na przykład Słowacja, Czechy czy Włochy.
Chleb symbolizuje pojednanie i przebaczenie, ale też jest to symbol dobrobytu. Opłatki na święta przed laty robione były wyłącznie przez księży i zakonników. Obecnie sytuacja zmieniła się znacznie, i produkcja opłatków jest realizowana przez wyspecjalizowane firmy, które w końcówce roku pracują bardzo intensywnie.
Nasza tradycja zaleca, żeby produkcja opłatków były koloru białego, i takie też są najczęściej wybierane, ale dla zwierząt wytwarza się też wersje kolorowe. W składzie opłatków można znaleźć jedynie wodę i białą mąkę, po ich wymieszaniu tworzy się gęsta masa, którą potem się prasuje, wypieka i przycina na kawałki. Podczas prasowania niejednokrotnie wytłaczane są świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz